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Abstract: 

Vehicles used to transport asbestos-containing waste materials must be marked during the 
loading and unloading of the waste each time the waste is loaded and unloaded. When the 
facility consists of telephone lines encompassing a multi-state area and only a small amount 
of material is generated at each work site which is then accumulated at a material 
disposition center owned and operated by the same facility, a waste shipment record 
(WSR) is not required when the small amount of waste is transported from the work site to 
the central collection point. The WSR is required when the waste is shipped from the central 
collection point, off the facility site, to the waste disposal site. 

Letter: 

UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY

WASHINGTON, D.C. 20460


OFFICE OF

AIR AND RADIATION


JAN 8 1992


Mr. William C. Glass

Bell South Services

4FI

3700 Colonnade Parkway

Birmingham, Alabama 35243


Dear Mr. Glass:


I regret the delay in this response to your August 20, 1991 letter. However, your request 

required substantial coordination with other offices within EPA. You requested a clarification 

on the applicability of the asbestos NESHAP waste disposal requirements to small removal 

projects. As you described in your letter, your operations involve the removal of small 

amounts (approximately 5 cu.ft.) of transite duct from a roadside site where telephone 

repair work is being performed. The transite duct is transported from the work site to a 

disposition center for aggregation for disposal. The individual projects may not exceed the 

applicability amounts for the asbestos NESHAP (at least 80 linear meters on pipes, or at 

least 15 square meters on other facility components, or at least 1 cubic meter off facility 

components where the length or area could not be measured previously). However, if over 

the course of a calendar year it is predicted that the applicability amount will be triggered 

then the notification, emission control and waste disposal requirements do apply. Your 

specific questions are addressed below. 


1. "Is the OSHA prescribed sign for loading/unloading required each time the drum is 
loaded/unloaded in our process or only when the 'shipment for disposal' is being 
loaded/unloaded at our aggregation point and the disposal facility?" 

Response: The requirement in Section 61.150(c) to mark vehicles used to transport 
asbestos-containing waste material (ACWM) during the loading and unloading of the waste 
applies each time the ACWM is loaded and unloaded. This includes the time when the drum 
is loaded at the work site and unloaded at the aggregation point. The purpose of this 
requirement is to inform both the workers and others who are on the site of the potential 
hazards to which they are exposed. 

2. "Is the WSR [waste shipment record] required for each removal site or only when the 
'shipment for disposal' is shipped from our aggregation point to the disposal facility?" 

Response: Section 61.150(d) requires that a WSR be maintained for all ACWM transported 

off the facility site. Section 61.150(b) requires that all ACWM be deposited as soon as 

practical by the waste generator at a waste disposal site operated in accordance with 

Section 61.154, or at an EPA-approved site that converts ACWM into nonasbestos material 

in accordance with Section 61.155. In cases where relatively small amounts of material are 

being generated from individual work sites, it may be practical to accumulate the asbestos 

containing waste material at a central collection point and then ship the material to a waste 

disposal site. In a prior determination (John B. Rasnic, Stationary Source Compliance 

Division to C.R. Sledge Jr., June 25, 1991, see enclosure), EPA stated that a WSR is 

required when ACWM is transported to a central collection point off the facility. 


In the case of Bell South, the facility is constituted of telephone lines, and encompasses a 

multi-state region. A small amount of material is generated at each work site and is 

accumulated at a material disposition center owned and operated by Bell South. Due to the 

size of this "facility", the small amount of material that is being generated at any one work 

site, and the fact that the ACWM is always maintained by Bell South, we believe a WSR is 

not required when Bell South transports the ACWM from the work sites to the central 

collection point. Bell South must ensure that the waste being accumulated at the central 

collection point is maintained in compliance with the waste disposal requirements in 40 CFR 

Section 60.150. The WSR is required when the ACWM is shipped from the central 

collection point, off the facility site, to the waste disposal site. 


This determination has been coordinated with EPA's Office of Enforcement, and the 

Emission Standards Division of the Office of Air Quality Planning and Standards. If you 

have any questions, please contact Scott Throwe of my staff at (703) 308-8699. 


Sincerely,


John B. Rasnic, Director

Stationary Source Compliance Division

Office of Air Quality Planning and Standards 


Enclosure


cc: Sims Roy, ESD (MD-13)

Charles Garlow, OE (LE-134A)

Omayra Salgado, SSCD (EN-341W)

Tom Ripp, SSCD (EN-341W)

Regional Asbestos NESHAP Coordinators



